Openbaar vervoer Spanje

Reizen met het openbaar vervoer in Spanje is een geweldige manier om de omgeving te ontdekken. Het biedt niet alleen gemak, maar is ook nog eens betaalbaar! Spanje heeft een uitstekend transportnetwerk, vooral in het zuiden (een toeristische trekpleister), waardoor je gemakkelijk van A naar B kunt reizen. Maar weet wel: elk land heeft zijn eigen werkwijze qua openbaar vervoer, dus is het raadzaam om goed voorbereid op pad te gaan! Daarom hebben wij speciaal voor jou een uitgebreide gids samengesteld over het openbaar vervoer in Spanje. Met deze gids kun je alle kanten op (letterlijk)! We bespreken de verschillende soorten openbaar vervoer die beschikbaar zijn in Spanje, leggen uit hoe je tickets kunt kopen, delen typisch Spaanse gewoontes binnen het OV en geven daarnaast enkele handige tips voor dagjes uit met het openbaar vervoer!

Trein Spanje

Wanneer je de behoefte voelt om verder te reizen of een specifieke stad te bezoeken, is de trein een uitstekende keuze. Spanje noemt hun nationale spoorwegmaatschappij RENFE, waar je op hun website alle beschikbare trajecten en prijzen kunt raadplegen, en zelfs direct kaartjes kunt bestellen. In Spanje kun je kiezen tussen tweede klasse (básico of turista) en eerste klasse (elige of preferente) voor je reis. Het is vaak gemakkelijker om in de eerste klasse je ticket te annuleren of wijzigen. Let echter op: als je via RENFE reserveert en betaalt, krijg je alleen een kaartje voor die specifieke trein; het is dus niet mogelijk om eerder of later een andere te nemen.

Bussen in spanje

Er zijn meerdere routes waarlangs bussen in Spanje rijden, zowel binnen de regio als daarbuiten. Deze routes verbinden voornamelijk de grote steden met elkaar. Het mooie is dat je in principe heel Spanje kunt doorkruisen met de bus, van het noorden tot het zuiden. Dit komt mede door de uitstekende infrastructuur van het land en de moderne en comfortabele bussen die worden gebruikt. Een reis met de bus in Spanje is dus absoluut geen straf en biedt je volop gelegenheid om het hele land te ontdekken. Elke dag worden er talloze bussen ingezet op diverse routes door heel Spanje, vooral tussen enkele populaire bestemmingen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van deze boeiende routes:

Van Barcelona naar Madrid is een populaire reisroute waar dagelijks talloze bussen tussen de twee grootste steden van Spanje rijden. Of je nu op vakantie bent en geen van deze bruisende metropolen wilt missen, of gewoonweg nieuwsgierig bent naar het Spaanse landschap, reizen per bus is een uitstekende keuze. Met een reistijd van slechts 7 tot 8 uur kun je in no time op jouw bestemming zijn, terwijl je onderweg kunt genieten van uitzichten op het prachtige Spaanse landschap.

Reis je graag van Barcelona naar Valencia of andersom, en ben je gek op zon, zee en strand? Dan kan ik je de busrit ten zeerste aanbevelen! In ongeveer 4 uur tijd rijd je langs een adembenemende route langs de oostkust van Spanje. Wat ook leuk is, is dat je onderweg de mogelijkheid hebt om ergens uit te stappen.

openbaar vervoer Spanje bus

Busmaatschappijen

Wanneer je Spanje verkent met behulp van bussen, kom je op diverse routes tal van reisopties tegen. Dit is een enorm pluspunt voor jou, want deze busmaatschappijen doen er alles aan om jou als klant te overtuigen door de beste prijzen aan te bieden. De felle concurrentie zorgt dus niet alleen voor voordelige tarieven, maar ook voor een breed scala aan keuzemogelijkheden. Wat opvallend is, is dat het aantal busreizigers in Spanje hoger ligt dan het aantal treinpassagiers. Vooral de lokale bevolking geeft vaak de voorkeur aan het reizen per bus. Hieronder vind je een handig overzicht van verschillende aanbieders van busreizen in Spanje.

  • Alsa, een uitgebreid Spaans busbedrijf, heeft tegenwoordig wereldwijd een groot netwerk. Binnen Europa is het zeer prominent aanwezig, maar ook in landen als China, Chili en Marokko heeft het een aanzienlijke aanwezigheid. Met bijna 1500 bussen in hun vloot legt Alsa voornamelijk lange afstanden af binnen Spanje. De diversiteit van hun routes en bestemmingen maakt hen tot een betrouwbare keuze voor reizigers op zoek naar avontuurlijke reizen. Hun toewijding aan klanttevredenheid en comfort garandeert een boeiende en onvergetelijke reiservaring voor iedere passagier.
  • Flixbus, oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland, is een bedrijf dat busreizen organiseert in diverse landen. Met meer dan 100 miljoen passagiers per jaar is het bedrijf zeer actief. Vooral in Spanje speelt Flixbus een belangrijke rol bij het verzorgen van busreizen.

OV gewoonten Spanje

Goed, nu je enigszins bekend bent met het reizen met het openbaar vervoer in Spanje. Maar er is nog meer te ontdekken als je een bus- of treinrit maakt: de Spanjaarden hebben eigenaardige gewoonten als het gaat om OV-reizen. Om echt als een lokale bewoner te reizen, zou je deze ook moeten naleven!

Ten eerste is er een ongeschreven regel dat je bij het instappen moet letten op wie als eerste bij de halte was. Je stapt dus in volgorde van aankomst op de bus. In Nederland willen we graag zo snel mogelijk naar binnen gaan om de beste plek te bemachtigen, maar in Spanje wordt dit vaak als onbeleefd beschouwd. Let hier dus goed op als je geen boze Spaanse gezichten wilt zien!

Bovendien is er een aanzienlijke hoeveelheid respect voor ouderen. Senioren van 65 jaar en ouder krijgen vrijwel altijd korting wanneer ze met het openbaar vervoer reizen en kunnen soms zelfs gratis met de trein of bus gaan. Deze kortingen worden ook aan toeristen verleend, dus als je als 65-plusser hiervan wil profiteren, kun je zeggen: ‘Ik ben gepensioneerd’ in het Spaans, oftewel ‘Soy Jubilado’. Daarnaast is het ook gebruikelijk om oudere mensen jouw zitplaats aan te bieden. Let wel op: als de persoon aan wie je jouw plaats aanbiedt zichzelf nog niet als oudere beschouwt, kan dit leiden tot wat gemopper in het Spaans!